Takaisin listaukseen

Tiilikaton pinnoittaminen pidentää käyttöikää

Suomen sääolosuhteet koettelevat vahvasti asuin rakennuksiamme. Ensimmäisenä taivaalta satava vesi, räntä tai lumi sekä auringon säteet osuvat kattoon. 

Yleisimmät kattotyypit Suomessa ovat tiili- tai peltikatot. Tällä kertaa tutustummekin tiilikaton pinnoitukseen tarkemmin. Seuraavassa kirjoituksessa selviää, millaisia työvaiheita tiilikaton pinnoitukseen liittyy ja miksi se kannattaa suorittaa. Lopussa selviää myös, mistä ja miten löydät ammattilaisen tähänkin urakkaan. 

Miksi kattopinnoitus kannattaa tehdä?

Suomen haastavat sääolosuhteet kuluttavat asuintalojamme kovasti. Vaihtelevien sääolojen takia katto on ympäri vuoden kovan rasituksen kohteena.  Kesäisin aurinko paahtaa, syksyisin sateet runtelevat ja talvisin lumimassat kerääntyvät sekä kuluttavat kattoa.

Yleisin ongelma tiilikatoissa on sammal. Jos tiiltä ei ole suojattu, alkaa se keräämään kosteutta ja ajan kuluessa siinä alkaa kasvaa sammal. Nykyaikana uusissa kattotiilissä on valmiina tehdaspinnoite, mikä suojelee tiiliä lialta ja kosteudelta. Kuten muissakin kulutusta kokevissa tuotteissa, niin tiilissäkin ajan saatossa pinnoite kuitenkin kuluu pois, jolloin paljas tiili tulee esiin. Suojauksen hävittyä ongelmat alkavat. 

Sammal tarvitsee elääkseen kosteutta ja sitookin sitä vahvasti. Suomen vaihtelevissa sää oloissa lämpötilan laskiessa kosteat tiilet kärsivät pakkasrappeutumisesta. Pakkausrappeutuminen rikkookin tiiliä.

Jos tiilikattoa ei hoideta, voi sen käyttöikä lyhentyä jopa puolella. Pinnoitteen tarkoituksena on estää veden imeytyminen tiilen sisään ja näin suojata pakkasrappeutumiselta. Pinnoite vähentää huomattavasti myös sammaleen kertymistä. Säännöllinen huoltaminen voikin pidentää katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla ja säästää siinä sivussa omistajalta sievoisen summan rahaa. 

pattern-3040944_1280

Kattopinnoitustyö aloitetaan katon pesulla

Kuten muissakin maalaustöissä myös katon pinnoituksessa pohjatyöt ovat tärkeitä ja määrittävät onnistumista suuresti. Ulkomaalaustyössä ne ovat myös erityisen tärkeitä, koska hyvin tehdyillä pohjatöillä on vaikutus kattopinnoitteen kestävyyteen. 

Ensimmäinen toimenpide tiilikaton pinnoittamisessa on katon huolellinen puhdistaminen eli peseminen. Pesu tapahtuu helpoiten ammattikäyttöön tarkoitetulla painepesurilla, koska paineen ja vesimäärän on oltava riittävän suuria. Kun pestään vahvalla paineella ja vesimäärällä on huomioitava kuitenkin muutama oleellinen seikka. Vettä ja likaa roiskuu paljon joten seinät ja ympäristö on hyvä suojata asianmukaisesti. 

Ennen pesun aloittamista on syytä myös tarkistaa että jiirit, läpiviennit ja aluskate ovat kunnossa. Mikäli nämä eivät ole kunnossa, vesi pääsee väärään paikkaan. Lisäksi on syytä tarkistaa, aluskatteen kunto ja että se on asennettu läpivienteihin oikein. Rikkoutuneet tiilet tulee poistaa ja korvata ehjillä. 

Tiilikatolla on erittäin tärkeää oikea pesu suunta. Painepesu tulee suunnata  harjalta alaspäin, näin vesi ei pääse paineella tiilten ali aluskatteeseen. Tiilikaton pesuun riittää pelkästään pesuri. Pesun jälkeen kuivuneelle katolle levitetään torjuntaainetta. Torjuntaaineen tarkoituksena on tuhota huokoisen tiilen sisään ujuttautunut sammal ja muu elollinen kasvusto.

Normaalitilanteissa liuoksen annetaan vaikuttaa vuorokauden verran. Kuivumisen jälkeen aineen annetaan jäädä paikoilleen. 

Muut kattopinnoitustyön vaiheet

Katon pesun jälkeen alkavat toisenlaiset toimenpiteet. Seuraavaksi onkin vuorossa pinnoitusvaihe. Mikäli tiilikatto pinnoitetaan värillisellä maalipinnoitteella, se käsitellään ensin kauttaaltaan pohjamaalilla. Pohjamaalina käytetään yleensä 10-20 prosenttia ohennettua pintamaalia. Pohjamaalin tehtävänä on imeytyä syvälle tiilen huokosiin ja suojata siten mahdollisimman tehokkaasti tiili ja sekä tarjota hyvä tartunta-alusta pintamaalille.

Varsinainen tiilikaton pinnoitus tehdään pääasiassa aina ruiskulla. Ammattilaisvälineillä tämäkin vaihe onnistuu helpoiten. Reunat ja muut tarkat paikat on kuitenkin hyvä ottaa pensselillä, jotta saadaan suojattua pinnoitteella tarkasti myös tiilten päät sekä vältetään maalin joutumista räystään yli talon seiniin. Myös piipun ympäristö kannattaa pensselöidä, ettei sen yhteydessä olevat pellit maalaannu. 

Tiilikaton pintamaalaus tehdään yhteen kertaan ohentamattomalla maalilla. Tiilikaton pinnoitukseen on olemassa myös kevyempi versio. Tällainen kevyempi, väritön tiilikaton pinnoitus eli suojauskäsittely tapahtuu vastaavalla tavalla kuin tiilikaton maalauspinnoitus. Erotuksena on vain se, että pinnoite levitetään vain kertaalleen.

Muuta otettavaa tiilikaton pinnoituksessa

Työskenneltäessä katolla kuten muissa korkeissa paikoissa on erityisen tärkeää huolehtia työturvallisuudesta. Märkänä tiilikatto on erittäin liukas ja tällöin putoamisvaara on korkea. Ammattilaiset käyttävätkin aina katolla työskennellessään asiaankuuluvaa suojavarustusta, johon kuuluvat myös turvavaljaat. 

Toinen huomioitava asia on tiilikatolla liikkuminen. Huolimaton askel voi herkästi rikkoa tiiliä ja aiheuttaa täten vahinkoa. Etenkin yhtään huonokuntoisella ja vanhemmalla tiilikatolla liikuttaessa tulisi aina astua tiilen päähän, ei keskelle.

Myös torjunta-aineen käyttö on huomioitava. Torjunta-aine tuhoaa sammalen lisäksi muun elävän kasvuston, kuten läheisyydessä olevat istutukset. Siksi myös torjunta-aineen kanssa on hyvä turvautua ammattilaiseen. 

Mistä löydän tekijän tiilikaton pinnoitukseen?

Remonttilinkin kautta saat helposti useamman tarjouksen alueesi ammattilaisilta myös silloin, kun kaipaat apua tiilikaton pinnoitukseen liittyen. Oli kyseessä sitten omakotitalo tai taloyhtiö. 

Saat kauttamme useita tarjouksia helposti, nopeasti ja luotettavasti. Tarjouspyynnön jättäminen palvelussamme on täysin maksutonta eikä sido sinua mihinkään. Tarjouspyyntösi näkee vain hyväksyntämme saaneet urakoitsijat, joiden taustat ja rekisteritiedot olemme huolellisesti tarkistaneet.

Saatuja tarjouksia on helppo verrata, ja palvelumme auttaa remontin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Jätä tarjouspyyntö painamalla tästä!