Takaisin listaukseen

Rakenna unelmiesi puutarha

Pihasuunnittelu ja oman puutarhan rakentaminen ei ole vain kuokan varressa heilumista, vaan parhaimmillaan selkeän suunnitelman toteuttamista käytännössä. Upeimmat puutarhat ovat kuin eläviä ja hengittäviä taideteoksia, joiden parissa lepää niin mieli kuin silmäkin. Kaunis puutarha on mahdollista rakentaa yhtä lailla pienen kaupunkikodin takapihalle kuin laajaan maaseutumaisemaan, sillä jokainen neliömetri on mahdollisuus luoda jotain ainutlaatuista. Tässä artikkelissa sukellamme puutarhasuunnittelun maailmaan, jossa yhdistät kauneuden, käytännöllisyyden ja ympäristöystävällisyyden. Samalla saat parhaat vinkit siitä, miten muutat oman pihapiirisi vihreäksi paratiisiksi ilman kummoisiakaan hortonomin taitoja.  (Hyvin hoidettu puutarha nostaa myös tontin arvoa - jos olet hoitamassa puutarhaasi myyntiaikeissa, käy kilpailuttamassa alueesi kiinteistönvälittäjät osoitteessa https://asuntojenmyynti.fi/)

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Ennen kuin tartut lapioon, istu alas ja mieti, millaisen puutarhan haluat. Jokainen onnistunut puutarha alkaa aina huolellisesta suunnittelusta. Suunnittelu kannattaa aloittaa omien tiluksien tarkastelusta: millainen tila on käytössä, mikä on maaperän laatu, miten auringonvalo osuu tontille ja niin edelleen.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä myös se, millaisia elementtejä puutarhaasi haluat. Haluatko lepoalueen puutarhan johonkin reunaan? Onko pihalla paikka yhteisille kokoontumisille esimerkiksi kesäisten illallisten muodossa? Entäpä mahdolliset perheen lapset, onko heille tarkoitus rakentaa oma leikkialue? Mieti suunnitelmassa myös se, miten pihan ja puutarhan erilliset alueet sulautuvat yhteen. Näin pystyt jo suunnitteluvaiheessa rakentamaan vision sekä kauniista että toiminnallisesta kokonaisuudesta.

Suunnitelmaan vaikuttaa myös käytettävissä oleva budjetti. Jos olet liikkeellä maltillisemman rahatukon kanssa, tee suunnitelma hyödyntäen jo olemassa olevaa tai esimerkiksi kierrätysmateriaaleja. Jos rahaa on enemmän, voit tietysti päästää mielikuvituksesi lentoon laajemminkin ja tehdä suuremman piha/terassiremontin. Älä kuitenkaan rajoita luovuuttasi ainoastaan lompakon paksuuteen, sillä näyttäviä ratkaisuja voi tehdä myös pikkurahalla.

Jos suunnittelet remonttia lähikuukausille - käy kilpailuttamassa alueesi urakoitsijat

Etusivuiltamme pääset kilpailuttamaan remonttifirmat helposti yhden lomakkeen avulla.

Suunnittelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Vaikka mieli tekisikin jo karauttaa lähimpään puutarhaliikkeeseen multa- ja kukkaostoksille, malta kuitenkin käyttää suunnitteluun sen vaatima aika. Huolellinen pohjatyö tuottaa lähes aina paremmat tulokset. Hyvä suunnittelu onkin kuin kauniin puutarhan peruskivi!

Tee kestäviä ja kauniita kasvivalintoja

Valitse puutarhaasi kasvit niiden kestävyyden, kauneuden ja ympäristöön sopivuuden perusteella. Jos et halua viettää kaikkea aikaasi puutarhassa lapion varressa kökkien, osta pihaasi monivuotisia kasveja. Monivuotiset kasvit ovat nimensä mukaisesti pitkäikäisiä ja usein hyvinkin helppohoitoisia. 

Hyödynnä puutarhassa paikallisia lajeja, jotka kestävät alueen sääolosuhteet. Puutarhaan kannattaa lisätä mahdollisuuksien mukaan myös hyötykasveja. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset yrtit, marjapensaat tai vaikkapa omenapuut. Hyötykasvit tuovat puutarhaasi makuja, värikkäitä sävyjä sekä myös syötäviä herkkuja!

 

Ota kasvien valinnassa huomioon eri vuodenajat. Esimerkiksi keväällä maahan kannattaa istuttaa sipulikukkia, jotka toivottavat uuden kasvukauden tervetulleeksi. Keskity kesällä nauttimaan monivärisistä perennoista ja tuoksuvista kesäkukista. Hyödynnä syksyllä lehtien värien vaihtelua sekä tunnelmallisia iltoja. Talvella voit luoda lumoavia näkymiä ikivihreillä kasveilla sekä talvenkestävillä rakenteilla. Vuodenaikojen vaihtelu tuo puutarhan kasveihin dynamiikkaa ja eloa!

Puutarha on muutakin kuin kasveja

Älä tyydy vain kasvien istuttamiseen. Jos sinulla on puutarhassasi tilaa, suunnittele sinne  viihtyisiä oleskelualueita, kuten terasseja tai pergoloita, jotka kutsuvat viettämään aikaa ulkona. Suunnittele myös käytävät ja istutusaltaat niin, että ne ovat visuaalisesti kauniita ja sopivat puutarhaasi. Värit, muodot ja tekstuurit ovat työkaluja, joilla tuot esiin puutarhasi luonteen.

Hyvä puutarhasuunnittelu yhdistää esteettisyyden ja toiminnallisuuden. Hyödynnä erilaisia materiaaleja, kuten luonnonkiviä, hiekkaa ja puuta, luodaksesi mielenkiintoisia kontrasteja puutarhaasi. 

 

Suomen oloissa ei voi liiaksi korostaa puutarhan erilaisten elementtien merkitystä. Esimerkiksi talven aikana pärjäävät käytännössä vain ikivihreät kasvit, mutta puutarhaa ei silti tarvitse haudata talven pimeinä aikoinakaan. Talvella uinuvaan puutarhaan tuovat eloa juuri erilaiset rakenteet ja vaikkapa kauniit valot, jotka herättävät talvisen puutarhan henkiin pimeyden keskellä.

 

Mieti myös sitä, voisitko nostaa puutarhasi jo olemassa olevia asioita paremmin esille? Pääsisikö esimerkiksi pihan nurkassa oleva iso kivi enemmän esille jossain toisessa paikassa? Voiko vanhoja pensaita siistiä siten, että ne heräävät uuden kasvukauden alussa henkiin aivan uudella tavalla? Vanhojen ainesten kierrättämisessäkin vain taivas ja oma luovuus on rajana!

Näin rakennat kestävän puutarhan

Kestävä puutarha on sekä ympäristöystävällinen että helppohoitoinen. Ympäristöystävällisen puutarhan rakennat hyödyntämällä pihalla paikallisia kasveja ja luonnonmukaisia lannoitteita, käyttämällä sadevettä kasteluun sekä hankkimalla pihalle kasveja, jotka kestävät mahdollisuuksien mukaan kuivutta.

 

Älä käytä puutarhassasi haitallisia kemikaaleja, jotka voivat pahimmillaan järkyttää pihan ekologista tasapainoa. Pyri torjumaan tuholaiset luonnonmukaisin menetelmin. Huolehdi myös maaperästä siten, että se hoitaa itse itseään. Tällaisia itsehoidon apukeinoja ovat esimerkiksi kompostointi sekä multakerroksesta huolehtiminen. Nämä asiat edistävät luonnon monimuotoisuutta ja maaperän terveyttä.

 

Käytä ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten sadetarhoja sadeveden hyödyntämiseen ja perhosniittyjä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Harkitse myös pienimuotoisen aurinkoenergian hyödyntämistä puutarhan valaistuksessa ja pienissä vesielementeissä, kuten suihkulähteissä. Luo puutarhaasi elävä ekosysteemi, joka houkuttelee hyönteisiä, lintuja ja muita eläimiä. Istuta pölyttäjäystävällisiä kasveja, rakenna linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Ekologiset ratkaisut säästävät luonnonvaroja, mutta ovat kaiken lisäksi myös kauniita elementtejä puutarhasi iloksi.

Talvipuutarhassa pikkulinnut ovat varsinaisia ilostuttajia. Pidä huoli pienistä kavereista tarjoamalla heille erilaisia lintulautoja täynnä pähkinöitä sekä siemeniä. Ripusta talipalloja puiden oksiin ja voit nauttia talvisäälläkin pihan suloisesta elämästä!

Puutarha on paikka luovuudelle

Oman puutarhan suunnittelu ja rakentaminen on sekä palkitseva että luova prosessi. Se vaatii huolellista harkintaa, suunnittelua ja intohimoa luontoa kohtaan.

 

Puutarha on paikka, jossa voit toteuttaa luovuuttasi, rentoutua ja nauttia luonnon kauneudesta. Olipa tavoitteenasi rauhoittava keidas, värikäs kukkaparatiisi tai hyötykasveja täynnä oleva keittiöpuutarha, muista, että hyvä suunnittelu ja huolellinen toteutus ovat avaimet onnistumiseen. Aloita unelmiesi puutarhan suunnittelu jo tänään ja näe, kuinka se muuttuu unelmaksi, joka kasvaa todeksi.

 

Puutarhan suunnittelu on myös loistava tapa oppia uutta kasveista, luonnosta ja ympäristön hoidosta. Se tarjoaa mahdollisuuden kasvaa yhdessä puutarhasi kanssa, oppien jatkuvasti uutta ja sopeutuen vuodenaikojen ja luonnon oikullisuuteen. Jokainen päivä puutarhassa on uusi seikkailu ja mahdollisuus nähdä luonnon ihmeet.

 

Suunnitelmat toteen

Nyt kun olet saanut kattavan käsityksen puutarhasuunnittelun perusteista, on aika ryhtyä toimeen. Muista, että puutarhasi on jatkuvan muutoksen ja kasvun paikka. Älä pelkää kokeilla uusia ideoita tai tehdä muutoksia suunnitelmissasi. Puutarhanhoito on jatkuva oppimisprosessi, jossa voit nauttia jokaisesta hetkestä, olipa se sitten istutusta, hoitoa tai vain rauhallista hetkeä vihreyden keskellä.

 

Luo oma vihreä paratiisi ja nauti sen tuomasta ilosta, rauhasta ja kauneudesta. Olipa puutarhasi suuri tai pieni, se voi olla paikka, joka heijastaa persoonallisuuttasi ja tuo elämääsi harmoniaa ja iloa. Onnea matkaan unelmiesi puutarhan luomisessa!