Takaisin listaukseen

Muista hyödyntää kotitalousvähennys remontoinnissa

Nyt kun asuntojen ja kiinteistöjen remontointi ja rakennustyöt on kiivaimmillaan niin on erittäin tärkeää myös muistaa hyödyntää kotitalousvähennys teettämästäsi työstä. Tässä blogissa käsittelemme tätä hyödyllistä aihetta siitä kuinka ja mistä voit hakea vähennyksen. 

Kotitalousvähennyksen määrä

Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 € samoin kuin vuonna 2020. Enimmäismäärä on hakijakohtainen, joten puolisot voivat hakea vähennystä vuonna 2021 teetetystä työstä 2250 € kukin. Kotitalousvähennyksen kalenterivuosikohtainen omavastuu on 100 €. Yrittäjältä tai yleishyödylliseltä yhdistykseltä ostetusta työstä voi vähentää kotitalousvähennyksenä 40 prosenttia. 

Vuonna 2021 maksimivähennyksen eli 2 250 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) - 100) = 2 250 euroa].

Kaavailtuja muutoksia (ei vielä vahvistettuja)

Kaksivuotisessa kokeilussa kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön vähennyskelpoista enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia kuten edellä kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön kohdalla. Muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–27.

Muiden töiden osalta (mm. remontointi) kotitalousvähennys pysyy ennallaan.

Yrittäjän tai yrityksen osalta hakijan tulee tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tällä varmistetaan, että yritys maksaa toiminnastaan veroa. Voit tarkistaa yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin hakemalla yrityksen tiedot  Zeckit tai www.ytj.fi -palvelussa. Voit myös soittaa verohallinnon palvelunumeroon 020 697 030 tarkistaaksesi asian. Yleishyödyllisen yhdistyksen osalta ennakkoperintärekisteriin kuulumista ei vaadita.

Jos maksat palkkaa kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä, voit vähentää palkan lakisääteiset sivukulut kuten työnantajan sosiaaliturvamaksun, pakollisen työeläkemaksun, tapaturmavakuutusmaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja ryhmähenkivakuutusmaksun kokonaisuudessaan. Lisäksi voit vähentää maksamastasi palkasta 15 %.

kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennys tehdään maksamastasi verosta sinä vuonna kun maksu on suoritettu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet maksanut verovuonna oikean määrän veroa, saat kotitalousvähennyksen veronpalautuksena. Jos olet maksanut veroja liian vähän, vähentää kotitalousvähennys maksettavaksesi tulevaa täydennysveroa. Jos olet saanut työsuorituksen maksuun esimerkiksi vakuutuskorvauksen, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys haetaan esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Kuitteja ei tarvitse liittää. Voit myös ilmoittaa vähennyksen jo verokorttia hakiessasi, tällöin vähennys huomioidaan veroprosentissasi. Jos maksat työstä palkkaa, voit tehdä kotitalousvähennyksen suoraan käyttämällä palkka.fi-palvelua. Oikaisuvaatimus kotitalousvähennyksestä täytyy tehdä viiden vuoden kuluessa.

kotitalousvähennys2

Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työstä

Voit hakea kotitalousvähennystä ainoastaan työn osuudesta. Tavaroista, laitteista tai tarvikkeista kotitalousvähennystä ei voi hakea. Esimerkiksi jos hankit ilmalämpöpumpun, joka maksaa kokonaisuudessaan 1800 €, et saa vähentää ilmalämpöpumpun ja tarvikkeiden hintaa 1200 €. Työn osuudesta 600 € saat vähentää 40 %, joka on 240 €. Tästä vähennetään omavastuu 100 €. Saat siis 140 € kotitalousvähennystä. Omavastuu vähennetään kuitenkin vain kerran kalenterivuodessa. Jos teetät myös muita töitä ilmalämpöpumpun lisäksi samana vuonna, saat vähennyksen niiden osalta kokonaan hyödyksesi.

Mistä työstä saan kotitalousvähennystä?

Saat kotitalousvähennystä, kun remontoit kotiasi, korjaat ja maalaat ulkoverhoilua, uusit lämmitysjärjestelmäsi tai täydennät sitä sekä pienimuotoisten piharakennelmien kuten aidan, terassin ja laiturin teettämisestä. Omakotitalossa saat vähennystä myös sähköjen tai putkiston uusimisesta. Kotitalousvähennystä saat tietoliikenteeseen liittyvistä asennuksista ja myös esimerkiksi laajakaistan liittymismaksusta siltä osin, kun maksu sisältää töitä oman tonttisi alueella tai kodissasi. Saat kotitalousvähennystä myös hankkimistasi huoltotöistä kuten ilmanvaihtokanavien puhdistamisesta.

Tavanomaisista työstä saat vähennystä muun muassa pihatöistä kuten nurmikonleikkuusta, aurauksesta ja pihapuun kaadosta sekä kotonasi tehtävästä siivous-, ruuanlaitto- tai hoitotyöstä.

Kun olet hankkinut uuden asunnon tai vapaa-ajan asunnon, saat kotitalousvähennystä remontista, jos otat sen käyttöön kolmen kuukauden kuluessa. Jos olet myynyt asuntosi ja teet siinä ostajan vaatimia muutostöitä, et saa näistä teettämistäsi töistä kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennystä et saa, jos kyse on uudisrakennuksesta. Uudisrakentamiseen liittyvien töiden katsotaan jatkuvan vielä kaksi vuotta loppukatselmuksen jälkeen. Uudisrakentamista on myös talon laajentaminen ja käyttötarkoituksen muutokset. Myös uuden piharakennuksen kuten grillikatoksen rakentaminen katsotaan uudisrakentamiseksi. Kotitalousvähennystä ei myöskään saa kuntotarkastuksesta tai lakisääteisistä palveluista kuten nuohouksesta. Talon hälytyslaitteiden asennus tai vartiointipalvelut eivät myöskään oikeuta kotitalousvähennykseen.

Remonttilinkki.fi palvelu ja kotitalousvähennys

Aina kun Remonttilinkki.fi palvelun kautta löydät tekijän tarpeellesi niin saat kotitalousvähennyksen, koska kaikki meidän palvelun alueelliset ammattilaiset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin ja täten oikeuttaa teidät tähän kotitalousvähennykseen teettämästäsi työstä. 

Helpoin tapa löytää tekijä kohteeseesi on jättää omasta remonttitarpeestasi työpyynnön tästä ja autat omalta osalta että pidetään alueesi ammattilaiset työn parissa.