Milloin katto tulee remontoida?
Talossa katon tehtävänä on sekä suojata asuntoa ja sen rakenteita luonnonvoimilta, että pitää lämmin ilma sisätiloissa. Näistä syistä vesikatosta huolen pitäminen ja sen kunnon tarkkailu on tärkeää. Kattoremontti on varma tapa pitää katosta - ja siten talosta - huolta.
Ajan saatossa katto vaatii huoltoa, jotta se kestäisi käyttöikänsä loppuun. Ja kun katto alkaa vedellä viimeisiään, tulee omassa kiinteistössä tehdä kattoremontti - mieluummin vähän ennen kuin sen viimeinen käyttöpäivä on mennyt ohi ja katto alkaa vuotaa.
Katon kunnon tarkastaminen
Katon kunto kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa - esimerkiksi keväällä lumien sulettua ja syksyllä ennen lumien tuloa. Silloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot pääsee tarkastamaan heti keväällä, ja syksyllä voi vielä tehdä korjauksia ennen uutta talvea.
Katon maalipinta on hyvä tarkastaa silmämääräisesti. Maalipinta on uloin suojakerros katolle, mutta suojaamisen lisäksi sillä on iso vaikutus kodin ilmeeseen ja ulkonäköön. Lehdet, havunneulaset ja vastaavat luonnonmateriaalit voivat pitää katon kosteana ja aiheuttaa sitä kautta vaurioita maalipinnalle.
Mikäli maalipinta on vaurioitunut, se kannattaa maalata pikaisesti uudelleen julkisivun ilmeen ja katon kunnon suojaamiseksi, mikäli katto ei ole vielä vanha.
Maalipinnan kunnon sekä katon likaisuuden lisäksi katolta tulee tarkastaa sen kiinnikkeiden kunto, sadevesijärjestelmän likaisuus ja kunto, kattoturvatuotteiden sekä läpivientien kunto. Tukokset sadevesijärjestelmässä aiheuttavat jäätymis- ja korroosiovaaraan, kattoturvatuotteiden hyvä kunto tuo turvaa itselle ja läheisille, ja esimerkiksi piipun läpiviennin tarkastaminen voi pelastaa vuodoilta ja siten kosteusvaurioita.
Milloin katto tulee remontoida?
Katto kannattaa uusia ennen kuin nykyisen vesikaton takuu umpeutuu. Materiaali ei ole ikuista, ja Suomen oloissa vesikatto on kovalla rasituksella. Kattomateriaaleilla on oma käyttöikänsä, ja sen umpeutuessa on aika tehdä omaan kiinteistöön kattoremontti.
Mikäli asunnon sisäseinissä tai katon alusrakenteissa ilmenee kosteutta, on kyseessä selvä merkki katon korjaustarpeesta. Katolla voi olla vuotokohta, tai sadevesijärjestelmä ei toimi kuten sen on tarkoitus ja sade- tai sulamisvedet eivät poistu katolta oikein, jolloin kattoremontin tarve on ilmeinen.
Myös vesikaton alusrakenteiden kunto ja sen ilmanvaihto kannattaa tarkistaa: mikäli alusrakenteet eivät pääse tuulettumaan kunnolla, voi katon alusrakenteisiin kertyä kosteutta, ja kosteuden myötä homevaurioita. Alusrakenteiden kunto tarkastetaan talon ullakolta. Tiilikatolla tarkastus voidaan tehdä myös yksittäisiä kattotiiliä poistamalla, mutta suositeltavampaa talon vesikaton kannalta on suorittaa tarkastus ullakon kautta.
Lisäksi, jos katon eristykset eivät ole kunnossa, vuotaa asunnon lämpö ulos katon kautta. Se näkyy kasvaneena sähkölaskuna, heikentyneenä asumismukavuutena sekä räystäältä roikkuvina jääpuikkoina, joista eristyksen tilanne onkin erinomaisen hyvä huomata. Myös tällöin kattoremontti on paikallaan. Jos talvisena päivänä huomaat, että katolta roikkuu jääpuikkoja tai että katolta löytyy lumettomia kohtia, on katon ja yläpohjan eristystä syytä lisätä.
Mistä tekijä kattoremontille?
Jos katon uusiminen on tarpeen tehdä, kannattaa remontin tekijät kartoittaa huolella ja pyytää tarjouksia useammalta tekijältä. Remonttilinkistä löydät takuulla sopivan urakoitsijan tekemään ammattimaisen kattoremontin.
Tarjouspyynnön jättäminen palvelussamme on täysin maksutonta eikä sido sinua mihinkään. Tarjouspyyntösi näkee vain hyväksyntämme saaneet urakoitsijat, joiden taustat ja rekisteritiedot olemme huolellisesti tarkistaneet.
Jätä tarjouspyyntö painamalla tästä, tai lue lisää palveluistamme täältä!