Takaisin listaukseen

Käsityönä valmistettu hirisirakennus kestää sukupolvelta toiselle

Perinteitä kunnioittava hirsirakennustapa on ollut käytössä satoja vuosia, ja erinomaisin tuloksin. Todella vanhoissa hirsitaloissa asutaan tänäkin päivänä, ja hirrestä valmistetut aitat, piharakennukset ja saunat kestävät isältä pojalle ja pojan pojalle.

rakennus ja veisto hirsi

Perinteinen hirsirakentaminen?

Toisin kui teollisessa hirsirakentamisessa, perinteisessä "kirvestyössä" veistotyö tehdään perinteisin menetelmin, mutta usein nykyaikaisilla välineillä. Puut sovitetaan seinälle yksi kerrallaan, hirsiaihiot veistetään ja kuoritaan käsin, ja perinteinen tapa rakentaa hirrestä on hiilijalanjäljeltään hieman teollista hirsirakentamita edullisempi. (mutta on syytä muistaa, että teollinenkin hirsirakentaminen on varsin ekologista moniin muihin rakennustapoihin verrattuna) 

Kun hirret sovitetaan ja veistetään yhteen yksi kerrallaan, voidaan veistämisessä ottaa huomioon puun runkojen yksilölliset muodot. Koska hirsiä käsitellä sorveilla tai höylillä koneellisesti tasalaatuisiksi, jokainen hirsi on oma yksilönsä ja elävöittää rakennusta. Erilaiset hirren pinnan muodot ja kuvioinnit antavat rakennukselle täysin erilaisen luonteen. 

Perinteisen hirsirakentamisen hirsivaihtoehdot

Hirsirakentamisessa on perinteisesti luotettu kahteen, profiililtaan erilaiseen hirteen: pyöröhirteen ja pelkkahirteen. 

Pyöröhirsi on perinteisin vaihtoehto. Pyöröhirsi valmistetaan kokonaisesta tukkipölkystä, käytännössä se vain kuoritaan ja veistetään haluttuun mittaan. Kuoritun pyörihirren alapintaan veistetään uurre ohjaamaan hirren halkeilua seinän suuntaisesti, mutta uurre auttaa myös ohjaamaan sadevedet pois.

Pelkkahirsi (tunnetaan myös sahahirtenä) on molemmilta sivuilta suoraksi ja tasaiseksi sahattu hirsiaihio. Pelkkahirsi antaa sisä- ja ulkoseinille tasaisen pinnan, jolloin esimerkiksi kaappien ja muiden irtokalusteiden kiinnittäminen seiniin helpottuu.

Lisäksi on olemassa esimerkiksi D-hirsi, jossa toinen puoli hirsiaihoista on pyöreä ja toinen pelkka, sekä teollinen lamellihirsi, jossa useammasta aihiosta on liimaamalla valmistettu kantikas massiivihirsi.

Hirsirakennuksen nurkkarakenne - eli kohta, jossa hirret menevät seinän lopuksi ristiin aloittaen uuden seinän - riippuu monesti valitusta hirsiprofiilista. Pyöröhirren nurkkana on usein pitkänurkka eli koirankaulasalvos, pelkkahirresta taas tehdään monesti lohenpyrstönurkalla.

Mitä rakennuksia perinteisellä hirsirakentamisella kannattaa rakentaa?

Hirrestä on valmistettu, ja valmistetaan tänä päivänä ja tullaan jatkossakin valmistamaan rakennuksia aina koirankopeista kartanoihin, saunamökkeihin ja grillikatoksiin. Hirrestä valmistetut omakotitalot ovat viime vuosina tehneet uutta tuloa, mutta hirsimökit ja -saunat ovat olleet suomalaisten suosikkeja läpi vuosikymmenten. Hirsirakentamisessa ei oikeastaan ole kuin mielikuvitus rajana: hirrestä on valmistettu autotalleja, hevostalleja, kouluja ja niin edelleen.

rakennus ja veisto hirsirakennus

MISTÄ LÖYDÄN PARHAITEN SOPIVIMMAN HIRSIRAKENTAJAN ITSELLENI?

Remonttilinkin kautta saat helposti useamman tarjouksen alueesi ammattilaisilta mm. hirsirakentamiseen.

Saat kauttamme useita tarjouksia helposti, nopeasti ja luotettavasti. Tarjouspyynnön jättäminen palvelussamme on täysin maksutonta eikä sido sinua mihinkään. Tarjouspyyntösi näkee vain hyväksyntämme saaneet urakoitsijat, joiden taustat ja rekisteritiedot olemme huolellisesti tarkistaneet.

Jätä tarjouspyyntö painamalla tästä!