Takaisin listaukseen

Hyödynnä verovähennykset kodin kunnostuksessa – ota kotitalousvähennys haltuun

Kotitalousvähennys on verohelpotus, joka voi tuoda merkittäviä säästöjä kotitalouksien kunnostus- ja huoltokustannuksiin. Kotitalousvähennys on suoraan yksityishenkilölle suunnattu vähennys, joka kattaa laajan valikoiman kotona tehtäviä töitä aina siivouksesta erilaisiin remontteihin. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten kotitalousvähennystä haetaan, mitkä työt ovat vähennyskelpoisia sekä annamme vinkkejä vähennyksen maksimoimiseen. Lisäksi tarkastelemme, miten kotitalousverovähennysprosessi on muuttunut helpommaksi ja miten voit hyödyntää sitä tehokkaasti.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys tarkoittaa yksinkertaisimmillaan helpotusta kotitalouden ja yksityishenkilöiden verotukseen. Se on tarkoitettu vähentämään verovelvollisen maksamaa veroa, kun palkkaat kotiisi yrityksiä tai yksityishenkilöitä suorittamaan tiettyjä töitä kotonaan tai vapaa-ajan asunnossaan. Vähennyksen saaminen edellyttää, että työt on teetetty ja maksettu verovuoden aikana. OmaVero-palvelun kautta vähennyksen voi nykyisin ilmoittaa reaaliaikaisesti, mikä nopeuttaa prosessia ja tekee vähennyksestä entistä käyttäjäystävällisemmän.

 

Kotitalousvähennyksellä on Suomessa pitkä historia. Se otettiin ensimmäisen kerran kokeiluluontoisesti käyttöön vuonna 1997 ja vuodesta 2001 lähtien vähennys on ollut yleisessä käytössä kaikilla suomalaisilla. Suomalaiset ovat erittäin aktiivisia kotitalousvähennyksen käyttäjiä, sillä vuosittain sadat tuhannet käyttävät etua hyödykseen. Kotitalousvähennys tarjoaa taloudellista tukea kansalaisille, edistää työllisyyttä ja on tehokas keino harmaan talouden ongelmien hillitsemiseksi. 

 

Vähennyskelpoiset työt

Kotitalousvähennys kattaa laajan valikoiman erilaisia töitä. Yleisiä vähennyskelpoisia töitä ovat muun muassa:

 

  • Siivouspalvelut
  • Remontti- ja kunnostustyöt
  • Lastenhoitopalvelut
  • Sähkötyöt
  • Puutarhatyöt

Vaatimuksena vähennyksen hyödyntämiseksi on se, että työ on tehty verovähennyksen hakijan kotona tai vapaa-ajan asunnossa ja että se kuuluu verottajan hyväksymiin työlajeihin. Työn on oltava palkkaa vastaan tehtyä, ja siitä on pidettävä kirjaa kuittien tai laskujen avulla.

Oletko harkinnut remontti-, sähkö-, tai puutarhatöiden aloittamista? Löydä luotettava, pätevä ja taustatarkistettu urakoitsija projektillesi Remonttilinkin avulla! Jätä ilmainen tarjouspyyntö täältä: https://www.remonttilinkki.fi ja saat tarjouksia jopa 5 alueesi liikkeeltä, ilman sitoumuksia.

 

Vinkit vähennyksen maksimoimiseen

Vähennyksen maksimoimiseksi on hyvä suunnitella etukäteen, mitä töitä aikoo teettää ja milloin. Huolellinen suunnittelu ja budjetointi auttavat hyödyntämään vähennyksen mahdollisimman tehokkaasti. On tärkeää säilyttää kaikki tositteet ja kuitit, sillä ne ovat välttämättömiä vähennyksen hakemisessa. Lisäksi, jos teetät useita töitä, on hyvä miettiä, miten ne voi ajoittaa siten, että saat maksimaalisen hyödyn vähennyksestä.

Verovähennykseen kuuluu kerran vuodessa maksettava 100 euron suuruinen omavastuu. Maksimivähennys on puolestaan 3 500 euroa vuodessa henkilöä kohti. Kun työn ostaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, vähennysoikeus on 60 prosenttia työn osuudesta. Kaikki Remonttilinkissä mukana olevat yritykset ovat ennakkoperintärekisteriin merkittyjä. (Käy jättämässä ilmainen tarjouspyyntö täältä: https://www.remonttilinkki.fi)

Maksimivähennyksen saa siis tilanteessa, jossa työn osuus on 6 000 euroa vuodessa eli 60% tuosta summasta on 3 600, josta vähennetään 100 euron omavastuu, jolloin jäljelle jää vähennettävää 3 500 euroa. Pariskunnan kohdalla maksimi on tuplat eli vähentää voi 12 000 euron työn osuudesta.

 

Vähennyksen hakeminen on helppoa

Kotitalousvähennyksen hakeminen on helpottunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Yksi keskeisimpiä muutoksia on se, ettei vähennyksen saamiseksi tarvitse odottaa enää veroilmoitusta, vaan hyödyn saa verokortilleen saman tien. Vähennyksen hakemiseen on kaksi tapaa:

  • Tietojen ilmoittaminen verokortille, jolloin edun vähennyksestä saa heti
  • Tietojen ilmoittaminen veroilmoituksessa, jolloin vähennys huomioidaan jäännösveroissa tai veronpalautuksessa.

Molemmissa tapauksessa tietojen ilmoittaminen hoituu todella nopeasti ja yksinkertaisesti verottajan OmaVero-palvelun kautta.

Yhteenveto

Kotitalousvähennys on tehokas tapa vähentää kodin ylläpitoon ja kunnostukseen liittyviä kuluja. Tämän verohelpotuksen avulla verovelvolliset voivat saada huomattavia säästöjä palkkaamalla ammattilaisia erilaisiin kotitöihin. Tärkeää on ymmärtää, mitkä työt ovat vähennyskelpoisia, pitää huolta asianmukaisesta dokumentoinnista ja suunnitella töiden teettäminen niin, että vähennystä voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Viime vuosien muutokset ovat tehneet kotitalousvähennyksen hakemisesta aiempaa helpompaa ja suoraviivaisempaa, mikä edistää veronmaksajien mahdollisuuksia hyödyntää tätä etua. Kun otat aktiivisesti selvää, miten kotitalousvähennystä voi hyödyntää omassa taloudessasi, ja pidät huolta kaiken tarvittavan dokumentaation säilyttämisestä, voit säästää merkittäviä summia rahaa vuosittain. Näin kotitalousvähennys remontin yhteydessä tai puutarhan rakentamisessa säästää selvää rahaa.

 

Kotitalousvähennys ei ainoastaan auta taloudellisesti, vaan se myös kannustaa ylläpitämään ja parantamaan asumisen laatua. Olipa kyseessä sitten suurempi remontti, säännöllinen siivous tai lastenhoito, kotitalousvähennys tarjoaa joustavan tavan tehdä näistä menoista kevyempiä. Näin ollen, kotitalousvähennys on arvokas työkalu jokaisen kotitalouden taloudellisessa suunnittelussa ja kodin kunnossapidossa.